24 Δεκ 2008

Στρατός


Εκεί που κάποιοι κανόνιζαν τις διακοπές τους για το σύντομο χρονικό διάστημα που υπήρχε μεταξύ των εξετάσεων και του στρατού, εγώ ήμουν από τους λίγους που δεν ασχολήθηκαν. Εξάλλου δεν άνηκα σε κάποια παρέα για να ενδιαφερθώ. Σίγουρα με ενοχλούσε το γεγονός αλλά είχα πάρει ήδη την απόφαση μου.

Άγχος ιδιαίτερο δεν είχα, πάρα μόνο μια ένταση να μάθω όσα περισσότερα μπορούσα, να οργανωθώ και να προετοιμαστώ για το τι με περίμενε.

Ήρθε η μέρα της κατάταξης μου και βρήκα τον εαυτό μου στις πύλες του κέντρου εκπαίδευσης νεοσυλλέκτων (ΚΕΝ)! Στην αναμονή για να μας χωρίσουν σε λόχους, μας έδιναν την επιλογή σε ποιο θα θέλαμε να πάμε και με ποιους. Ήταν η πρώτη επιβεβαίωση ότι ο στρατός δεν ήταν κάτι το τραγικό και απλός ένα κακόγουστο αστείο!

Προσωπικά στον στρατό δεν πέρασα τα χειρότερα αλλά ούτε και τα καλύτερα! Το μόνο σίγουρο ότι οι εμπειρίες ήταν πάρα πολλές και το καλύτερο ότι γνώρισα τι είδος ανθρώποι υπάρχουν! Πολιτισμικό σοκ είχα πάθει μιας και δεν είχα ιδέα ότι υπάρχουν από τραγικές καταστάσεις μέχρι υπέροχα άτομα.

Την "ιστορία" άππαρε θα στην περιγράψω μέσα από το "δικό" μου θέμα για να δω και εγώ τελικά πως κατάφερα να περάσω την εμπειρία του στρατού χωρίς σχετικά παρατράγουδα, γιατί λοιπά παρατράγουδα υπήρξαν πολλά!

Την πρώτη μέρα με ανησυχούσε περισσότερο, μαζί με μια δόση περιέργειας, η ιατρική εξέταση που θα περνούσαμε όλοι οι νεοσύλλεκτοι, γυμνοί. Τελικά ησύχασα όταν δεν μας ξεβράκωσαν εντελώς και μας άφησαν με τα σώβρακα-μποξεράκια μας.

Όπως σου είπα προηγουμένως, το θέμα της ομοφυλοφιλίας είχε περάσει στα ψιλά. Οι ορμόνες όμως είναι ορμόνες και στο ωραίο θέαμα δεν μπορούσα απλά να εθελοτυφλώ.

Είχα πείσει τον εαυτό μου όλα τα προηγούμενα χρόνια ότι Κύπριος και ωραίος δεν υπάρχει. Ένας μηχανισμός προστασίας. Σε ένα τέτοιο χώρο όπως το ΚΕΝ, ο μηχανισμός αυτός θα είχε τέλια εφαρμογή, αλλά με όλα τα αρσενικά της ηλικίας μου μαζεμένα σε ένα χώρο κάπως δύσκολο να λειτουργήσει!

Ευτυχώς δεν ένιωσα εκτεθειμένος και τα άτομα με τα οποία ήμασταν αναγκασμένη να συμβιώσουμε (βλέπε θάλαμος, λόχος) γνωριστήκαμε και ο φόβος μου για κοροϊδέματα ευτυχώς δεν επαληθεύτηκε. Έτσι μαζί με την εκπαίδευση παρατηρούσα με τρόπο και κάποια ωραία πρόσωπα.

Σίγουρα ήμουν προσεκτικός και δεν είχα σκοπούς για τίποτα, απλά έβλεπα ότι βρισκόταν μπροστά μου και δεν προσπαθούσα να φέρω κάτι στο πεδίο όρασης μου, αν καταλαβαίνεις τι θέλω να σου πω άππαρε.

Μερικά γεγονότα τα θυμάμαι έντονα γιατί απλά δεν περίμενα πότε να συμβούν!

Παράδειγμα μια μέρα μπαίνω σε ένα θάλαμο του λόχου μου και βλέπω μπροστά μου ένα θέαμα που θα μπορούσε να είχε βγει από γκέι πορνό! Δυο αρσενικά, που θα μπορούσες να υποθέσεις ότι ήταν δίδυμοι, μιας και είχαν παρόμοιο σωματότυπο, κουκλιά, δεν φορούσαν τίποτα άλλο παρά μόνο το στρατιωτικό μποξεράκι, την εξάρτηση, το κράνος και το τυφέκιο του στρατού! Ναι μεν έκαναν το αστείο τους, αλλά το θέαμα ήταν υπερβολικά απροσδόκητο και καυλωτικό!

Ένα άλλο πάλε κουκλί, βρήκα την αφορμή να του μιλήσω και με κάποια πρόφαση του ζήτησα το τηλέφωνο! Δεν θυμάμαι τι ακριβώς μαλακία του είπα αλλά ήταν το πιο ακραίο που είχα κάνει. Το τηλέφωνο του ακόμη βρίσκεται στο κατάλογο του κινητού μου, άσχετο πως ποτέ δεν πήρα τηλέφωνο. Εδώ σε γκέι δεν έστειλα πότε μήνυμα, σε άτομο που πιθανότατα ήταν straight και από τυπικότητα μου έδωσε το τηλέφωνο του θα έστελνα;

Η όλη διαδικασία του ΚΕΝ ήταν (υποτίθεται) να μάθουμε τα βασικά, να ορκιστούμε και να συνεχίσουμε την θητεία μας στις μονάδες. Έτσι μαζί με τα μαθήματα και τις πολλές γκάφες, κάναμε και εξασκήσεις για την παρέλαση.

Σε μια από τις δραστηριότητες αυτές βγήκαν τα αποτελέσματα των εξετάσεων και σιγά - σιγά αρχίσαμε να ενημερωνόμαστε για το τι καταφέραμε, όσοι βέβαια δεν θα ακολουθούσαν άλλες χώρες, κάτι ιδιωτικό ή είχαν άλλα σχέδια για μετά το στρατό. Με χαρά διαπίστωσα πως πέτυχα σε σχόλη στην Ελλάδα και μάλιστα σε κλάδο που με ενδιέφερε. Με λύπη όμως διαπίστωσα πως δεν συμμερίζονταν την χαρά μου, άτομα τα οποία θεωρούσα πιο κοντά. Έτσι προσγειώθηκα στην πραγματικότητα, όταν έφαγα και πισώπλατη μαχαιριά από άτομο που δεν το περίμενα.

Μετά από τα πολλά του ΚΕΝ, έφτασε πλέον ο καιρός να πάμε στις μονάδες μας, και στις εκπαιδεύσεις για τις ειδικότητες μας. Με έκπληξη διαπίστωσα πως άρχισα να βάζω κιλά, εκεί που μια ζωή ήμουν πετσί και κόκαλο! Συνεχίστηκε αυτό καθ' όλη την διάρκεια του στρατού. Ακόμη μια απόδειξη το πόσο δύσκολα περνάει κάνεις στο στρατό!

Ότι ακολούθησε μετά ήταν σε ηρεμία. Απλά παρατηρούσα και βέβαια μετά από κάποιο χρονικό διάστημα βαριέσαι να βλέπεις τις ίδιες φάτσες.

Ο πρώτος χρόνος του στρατού πέρασε σχετικά γρήγορα γιατί απλά η μια εκπαίδευση ακολουθούσε την άλλη. Όταν τελείωσαν και οι εκπαιδεύσεις ξεκίνησαν οι ασκήσεις με τους εφέδρους! Άλλο πολιτισμικό σοκ εκεί! Απλά τέτοιοι ανθρώποι ΔΕΝ υπάρχουν! Οικογενειάρχες να έχουν στο μυαλό τους μόνο σεξ με Ρωσσίδες και Βουλγάρες! "Επιχειρηματίες" να κανονίζουν "δουλειές". Χακί χειραποσκευές ασήκωτες από τις μπίρες. Και μετά ένιωθα εγώ άσχημα για την περίπτωση μου!

Στην μονάδα που ήμουν υπήρχε ένα άτομο το οποίο το κοροϊδεύαν σχετικά με την ομοφυλοφιλία. Πούστης πάνω, πούστης κάτω. Και αυτός λεπτός ήταν, αρκετά κοινωνικός. Θηλυπρεπή δεν τον έλεγες αλλά μερικές φορές οι συμπεριφορά του παρέπεμπε εκεί. Το gaydar μου φυσικά κτυπούσε κόκκινο για αυτόν (άσχετο πως ακόμη τον όρο gaydar δεν τον γνώριζα) όπως και για πολλούς άλλους, αλλά ποτέ δεν μπορείς να είσαι σίγουρος. Στο αναφέρω αυτό άππαρε γιατί μόνο έτσι μπορούσα να δικαιολογήσω το συμβάν της πρώτης λυκείου και το ότι σχόλια και κοροϊδέματα δεν επαναλήφθηκαν μετά. Απλά στο ότι λεπτός, ψηλός όπως ήμουν και η προσπάθεια μου για κοινωνικότητα μάλλον έβγαζαν κάτι λιγότερο από ανδροπρέπεια (για να μην θιχτώ το γράφω έτσι!). Αργότερα, αφού έκοψα τα πάρε - δώσε με τους ανθρώπους στο σχολείο, και μετά στο στρατό πρόσεχα περισσότερο τα λόγια μου, την συμπεριφορά μου και είχα πλέον βάλει βάρος.

Με όλα αυτά να συμβαίνουν, πάει ο χρόνος, απολύονται οι παλιοί μας και περιμένουμε τους νέους μας να 'ρθουν από τα ΚΕΝ. Νέες φάτσες, νέο αίμα, πάλε με έπιασε το ορμονικό. Κάπου εκεί μπήκαν οι πρώτες σκέψεις για να αναιρέσω την απόφαση. Κάπου εκεί λέω δεν πάει άλλο. Μετά το στρατό, αφού θα ήμουν που θα ήμουν εξωτερικό για σπουδές, να ρισκάρω. Ρίσκο στο στρατό ούτε κατά διάνοια.

Περνάει και ο καιρός με τις εκπαιδεύσεις των νεοσυλλέκτων και στις τελευταίες μεταθέσεις επιτέλους αλλάζω και εγώ μονάδα. Αφού είχα μάθει ότι το να είσαι τυπικώς, απλά σε φορτώνανε με περισσότερες αγγαρείες, αποφάσισα να το παίξω πιο αδιάφορος. Σιγά - σιγά τα κατάφερα και απέφευγαν να μου φορτώνουν αγγαρείες με ιδιαίτερες ευθύνες. Έτσι, έστω και αργά, εκπαιδευτικά στο να "παίζω πελλό" κάτι που δεν έκανα μέχρι τότε, αφού ήθελα να περνώ απαρατήρητος. Έκανα επίσημα την πρώτη μου επανάσταση!

Ο καιρός πέρασε, πάντα με τα ευτράπελα που μπορεί να έχει ο στρατός, και συμπληρώνοντας τους 25 μήνες απολύθηκα. Το καλοκαίρι που ακολούθησε πριν τις σπουδές, προσπάθησα να κρατήσω επαφή με κάποια άτομα. Τελικά δεν τα κατάφερα με κανένα. Κάποιοι με αποφύγανε, όπως απέφυγα και εγώ κάποιους, και με τους υπόλοιπους λίγο μετά τις σπουδές χαθήκαμε εντελώς.

Το συμπέρασμα φανερό, η ικανότητα μου για κοινωνικότητα είναι ανύπαρκτη.

8 στοιχημάτισαν:

Ανώνυμος είπε...

e telika ti ilikia eftases?

apparos είπε...

Ε να χαλάσουμε το μυστήριο εν γίνετε! Πάντως αν σου αρέσκουν οι σπαζοκεφαλιές, η ηλικία εν κρυμμένη κάπου μες τις αναρτήσεις!

Ανώνυμος είπε...

okay.. i will read it ALL OVER AGAIN

Jimmy Rose είπε...

εγώ την βρήκα...

apparos είπε...

@Jimmy Rose
Μόλις κέρδισες ένα πονοκέφαλο! :P

Jimmy Rose είπε...

Λες; να πάρω ασπιρίνη;

Αρκούρης είπε...

μια χαρά τα πήγες στο στρατό βλέπω (και καλύτερα από μένα μπορώ να πω) αλλά ο καράκουκλαρος Πιέρ Φιτς στη φώτο είναι ΟΛΑ τα λεφτά! :Ρ

apparos είπε...

Μια χαρά τα επήα δεν έχω παράπονο! Τον κύριο δεν τον ξέρω, απλά επέτυχα την εικόνα και την έβαλα!!

Δημοσίευση σχολίου