26 Μαρ 2009

Μνήμη


Θυμάμαι είχα ρωτήσει ένα άτομο που είχε εμπλακεί (έλεος με τα ελληνικά μου) σε δυστύχημα, πως έγινε το σκηνικό. Επισήμανε πως δεν θυμόταν απολύτως τίποτα. Απορούσα πως γίνεται αυτό, μέχρι που ενημερώθηκα πως το μυαλό σε προστατεύει από τραυματικές εμπειρίες κάνοντας την πρόσβαση σε αυτές αδύνατη.

Όταν ένα καλοκαίρι ξύρισα το κεφάλι μου διαπίστωσα πως είχα ένα σημάδι. Αδυνατούσα να θυμηθώ πως το απέκτησα. Ελάχιστες ήταν οι φορές που χτύπησα και καμιά δεν ήταν στο κεφάλι ή έτσι νόμιζα.

Σου υποσχέθηκα άππαρε πως κάποτε θα σου μιλήσω για την μνήμη μου. Το κάνω με σκοπό να σκαλίσω και λίγο αυτή! Πρόσφατα σε συζήτηση, αφού είπα πως για να θυμηθώ κάτι πρέπει να το συνδυάσω με κάτι άλλο και αυτό το κάτι άλλο να αποτελέσει ερέθισμα όταν το δω, ακούσω, αισθανθώ. Παπαγαλία με τίποτα. Μου είπαν πως η μνήμη αυτή ονομάζετε αγχίνους!

μνήμη αγχίνους: Το μνημονικό τέχνασμα της ανάκλησης στη μνήμη ενός στοιχείου (αριθμού, ονόματος, κ.λπ.) με τη βοήθεια άλλου ευκολότερα ανακλητού, με το οποίο έχει κοινά εξωτερικά στοιχεία).


Αστείο, το ξέρω! Αστείο επίσης πως μια ζωή παραπονιέμαι για την κακή μου μνήμη και ότι είναι ενοχλητικό σε όλα τα διαγωνίσματα οι ασκήσεις/ερωτήσεις να βασίζονται στην μνήμη και στην παπαγαλία, ενώ σε άσχετη φάση να ξεστομίζω τους ακριβείς διαλόγους γνωστής ταινίας. Αφού μου υπέδειξαν αυτή την αντίφαση άρχισα να αναρωτιέμαι τι παίζει με την δίκη μου μνήμη.

Παρατήρησα πως μπορώ να συγκρατώ πράγματα με ανατριχιαστικές λεπτομέρειες, κυρίως για θέματα που με ενδιαφέρουν, αλλά αδυνατώ να τα βάλω σε κάποιο πλαίσιο. Έχω φοβερό πρόβλημα να θυμάμαι ονόματα και πληροφορίες για άτομα, έστω και αν αυτά με ενδιαφέρουν. Πολλές φορές συγχύζω τα ονόματα χωρίς να το αντιλαμβάνομαι. Μπορεί να βλέπω κόκκινο, να θέλω να πω κόκκινο, να λέω κίτρινο και να νομίζω πως είπα κόκκινο. Αυτό όμως δεν θα συμβεί με το κόκκινο και το μπλε. Το ίδιο θέμα με το δεξιά και το αριστερά, για να τα βρω πρέπει να κάνω τον σταυρό μου και πάλι πολλές φορές μπερδεύομαι!

Το παράδοξο, ότι αν ρωτηθώ ή χρειαστώ μια πληροφορία, γνωρίζω αν συνάντησα κάπου την πληροφορία και αν αδυνατώ να την ανακαλέσω, ξέρω που μπορώ να την εντοπίσω. Σε ποιο βιβλίο, σε ποια ιστοσελίδα, σε ποια περιοχή της πόλης περίπου. Προσαρμόζεσαι. Από κάποιο γεγονός, από κάποιο ντοκιμαντέρ ή την ανάγνωση ενός άρθρου, μπορεί να μην συγκρατώ τις λεπτομέρειες, συγκρατώ την δομή και το συμπέρασμα που έβγαλα, το μήνυμα που θέλησε να περάσει. Πιο απλά, δεν θυμάμαι τι έκανε κάποιος άνθρωπος αλλά έμαθα τι χαρακτήρας είναι. Η χρήση των ταμπελών στην πράξη.

Απορείς βέβαια, έχεις ή δεν έχεις δυνατή μνήμη. Έτσι είναι η μνήμη σου ή συμβαίνει κάτι άλλο; Φάσκεις και αντιφάσκεις. Το μυαλό σου προσπαθεί να σε προστατεύσει από κάτι, κάνοντας πιο δύσκολη την αποθήκευση αλλά και την πρόσβαση σε δεδομένα που θα ήταν άμεσα χρήσιμα ή απλά αυτές είναι οι δυνατότητες της;

"Είναι ένας μυς και όπως κάθε μυς και αυτός μπορεί να εξασκηθεί."

Η αλήθεια δεν το δοκίμασα ποτέ, απεχθάνομαι τα παιχνίδια μνήμης. Ίσως και να τα βαριέμαι. Σε παιχνίδια με τραπουλόχαρτα, όπου η χρήση της μνήμης θα αποτελούσε ένα μεγάλο πλεονέκτημα, απλά δεν επιχειρώ. Όποτε προσπαθώ να θυμάμαι τι χαρτιά παίχτηκαν, αποσυντονίζομαι και το παιχνίδι πάει χειρότερα! Το συμπέρασμα βέβαια λέει πως δεν έχεις καλή μνήμη!

Ένας από τους λόγους που ξεκίνησα το χώρο αυτό, που σε δημιούργησα τέλος πάντων άππαρε, ήταν να εξερευνήσω την μνήμη μου. Να θυμηθώ τι έζησα, γιατί αυτή η διαφορά στο πως ήμουν και στο πως κατέληξα. Η αλλαγή είναι δραματική και απορώ, ακόμη και τώρα, γιατί αυτό. Στην πορεία θυμήθηκα πολλά, καθόλου ευχάριστα και πονούν. Γιατί δεν πονούσαν στο παρελθόν, ίσως γιατί έκανε καλά την δουλειά της η μνήμη, ίσως γιατί έκανα εγώ καλά την δουλειά μου αγνοώντας και ξεχνώντας. Το ότι όλο αυτό θα συσσωρευόταν και θα διοχετευόταν στο μέλλον και την μεγάλη έκρηξη του περασμένου καλοκαιριού δεν το περίμενα.

Μπορεί να έχουν περάσει δυο και κάτι χρόνια από την μέρα που ξύρισα το κεφάλι, άλλα μόνο τότε θυμήθηκα πως απέκτησα το σημάδι. Η ειρωνεία, παρά την ηλικία, θυμάμαι την παραμικρή λεπτομέρεια και τόσο ζωντανά. Το σημάδι δεν θυμίζει το χτύπημα, αλλά την αποφυγή με την οποία συνοδευτικέ, συνδυάστηκε. Μνήμη αγχίνους, χα.

Θεωρώ περιττό να σου αναφέρω τα γεγονότα άππαρε, την ουσία νομίζω την μετέδωσα. Ας ήταν το μόνο, ας ήταν στα λίγα! Μόνη παρηγοριά, αν μπορείς να την πεις έτσι, ότι ο κάθε ένας έχει ζήσει τα δικά του. Κάποιοι τα κατάφεραν να βγουν αλώβητοι, κάποιοι να τα ξεπεράσουν, κάποιοι όχι. Σε ποιους θα καταλήξεις;

Μνήμη, σπουδαίο πράγμα. Νευρώνες που περιέχουν εσένα.

Fatal Error
System has been rebooted

Υ.Γ. Μεν μου μελαγχολήσεις τώρα άππαρε! Έπρεπε κάποτε να γραφτεί να φεύκει που την μέση!

16 στοιχημάτισαν:

PN είπε...

Καλά φοβερό εεε!! Σε καταλαβαίνω απόλυτα σε όλα μιας και έχω τα ίδια ακριβώς συμπτώματα! Κρίση αγχίνους το είπαμε; Χμμμ...θα θυμάμαι τους αχινούς για να είμαι σίγουρος!

Το μυαλό τελικά του ανθρώπου είναι μεγάλο πράγμα. Μακάρι να μπορούσαμε να ξέρουμε πως λειτουργεί αναλυτικά. Ίσως και να γλιτώναμε πολλά από τα δεινά μας. Ίσως πάλι είναι καλύτερα να μένουμε μέσα στην άγνοια του ίδιου μας του λειτουργικού συστήματος.

Appare and Appare όποια μνήμη και να έχετε, όσο ποιοτικά και ποσοτικά είναι διαφορετική, να κοιτάξετε να είναι καλή! Εγώ αυτό έχω να πω μόνο!

DaisyCrazy είπε...

appare Η μνήμη έχει σαν προϋπόθεση την προσοχή, πρώτα απ’ όλα. Αν δεν δώσεις την απαραίτητη προσοχή (μερικές φορές δεν γίνεται κατα παραγγελία) δεν θυμάσαι τίποτα. Μετά ο κάθε άνθρωπος θυμάται με διαφορετικό τρόπο. Άλλοι όταν ακούσουν κάτι το θυμούνται, άλλοι αν δεν το δουν δεν υπάρχει περίπτωση να ανακαλέσουν κάτι.
Για παράδειγμα θυμάμαι χαρακτηριστικά όταν έδινα ιστορία για τις προεισαγωγικές ότι θυμόμουν τον αριθμό της σελίδας που είχε την απάντηση, τις φωτογραφίες της, τα footnotes αλλά όχι το κείμενο! :) Άρα έχω οπτική μνήμη. Θυμάμαι φάτσες αλλά για ονόματα δεν το συζητώ μπορεί να φωνάξω ένα γνωστό τη μια Γρηγόρη, την άλλη Σταμάτη, κτλ.
Νομίζω ότι αμα βρεις τον τρόπο που λειτουργεί η μνήμη σου [τι θυμάσαι συνήθως πιο πολύ κάτι που είδες ή κάτι που άκουσες;]τότε θα δεις ότι δεν έχεις και τόσο μεγάλο πρόβλημα μνήμης. Απλά πρέπει να εκμεταλευτείς το τρόπο που λειτουργεί η μνήμη σου καλύτερα. Τουλάχιστον έτσι νομίζω.. :)
Πάντως το μόνο σίγουρο είναι ότι όλων ανεξαιρέτως των ανθρώπων η μνήμη είναι ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΗ.

Ανώνυμος είπε...

Αυτό που λέει η Δωροθέα για την προσοχή είναι πολύ σωστό. Από δικές μου παρατηρήσεις, έχω δει ότι η μνήμη δεν είναι καθόλου μα καθόλου αντικειμενική. Χρωματίζεται από πάρα πολλά άλλα πράγματα. Αλλά χωρίς τη μνήμη σου ποιος θα ήσουν. Αν έχεις δει την ταινία Blade Runner ή το Total Recall θα ξέρεις τι λέω... Τώρα, με πώρωσες με τη μνήμη. Μπορεί να γράψω κι εγώ κάτι για τη μνήμη και την ταυτότητα (Blade Runner). Αν βρω χρόνο...

Καλό βράδυ!

Not me είπε...

Καλησπέρα άππαρε..
Ένα τραγούδι λέει :ξέχασα να ξεχνάω πως τίποτα δεν είναι τόσο σημαντικό(όχι πάντα οκ)...
Και γω πάντως κάπως έτσι είμαι...
Νομίζω πως ψάχνεις να βρεις κάτι πολύτιμο στις θαμμένες μνήμες σου..Σου εύχομαι να το βρεις...

b|a|s|n\i/a είπε...

μπορείς να θυμηθείς απίστευτες λεπτομέρειες από ένα γεγονός που έχει σημαδέψει την μετέπειτα ζωή σου. πραγματικά απίστευτες. όταν μπει το μυαλό στην διαδικασία να το επαναφέρει μπροστά στις στιγμές σου. και ας έχουν περάσει εκατό χρόνια. και ας μην θυμάσαι τι ρούχα φορούσες χθες.

Ανώνυμος είπε...

Υπάρχει συνέχεια μετά το θάνατο? Αν ναι, υπάρχει και συνέχεια της μνήμης μας? Υπάρχει ψυχή? Αν ναι, έχει σχέση με τη μνήμη? Είμαστε ένα κουβάρι νευρώνες και κέντρα ελέγχου τελικά? Άππαρε, εσύγχησε με ο μάστρος σου σήμερα.

THANOS είπε...

To αδιάφορο δεν καθηλώνεται. Όσο μεγαλύτερος είναι ο όγκος των πληροφοριών που χειρίζεται, τόσο πιο επιλεκτική είναι.
Υπάρχει και το overload φαινόμενο, που θυμίζει γεμάτο ποτήρι με νερό, όπου πλέον για κάθε σταγόνα που μπαίνει, μία σταγόνα βγαίνει, τυπικό σε περιόδους εξεταστικής και εφημερίας, όπου τρέχεις να κάνεις κάτι κ μόλις σου κάνουν μια ερώτηση καθοδόν, ξεχνάς τι πας να κάνεις. Εχει να κάνει με την πρόσφατη μνήμη που χειρίζεται την τρέχουσα πραγματικότητα

xipasmenos είπε...

Oyte egw na to eixa grapsei...........to idio problhma exoume!!!!

Πρασινη νεραιδα είπε...

κατι τετοιο μου συμβαινει κι εμενα με τη μνημη.
στη χημεια ας πουμε, για να θυμουμαι τις χημικες ενωσεις εκαμα ολοκληρα τραγουδακια απο τα αρχικα των στοιχειων!
αξιολυπητο....

Ανώνυμος είπε...

Καλε κορη μου πως τον λενε το γερμανο που μου πηρε τα μυαλα?
Αλτσχαϊμερ ΜΑΝΑ!! Αλτσχαϊμερ!!!

homo anisorropus είπε...

Apla gia na 3ereis pws uparxoun kai xeirotera kai vasismenoi sto gegonos oti i mnimi einai pragmati epilektiki, exw na sou dilwsw oti i diki mou exei tin dunatotita na 8umatai mono ta dusaresta. Mono omws. Den ekatalava pote giati sumbainei ayto. Anatrexw se xronia palia kai to mono pou mou erxetai sto mialo einai oi stigmes oi asximes, oi wraies pou 3erw pws itan kai oi pio polles den...
An i diki sou einai agxinous.. i diki mou ti na nai... kati me agka8ia pali, den ginetai..

apparos είπε...

VK διάβασα κάπου ότι δυο πράγματα στον πλανήτη γη δεν εξερευνήθηκαν πλήρως. Τα βάθη των ωκεανών και το ανθρώπινο μυαλό...

Δωροθέα ακριβώς αυτό που έπαθες με την ιστορία παθαίνω! Και με τις φάτσες και τα ονόματα! Ευχαριστώ για τις πληροφορίες! Επιλεκτική όντως!

Κύκνε το Total Recall το είδα! Το Blade Runner στα υπόψιν! Χαίρομαι που σε πώρωσα!!

Not me προσπαθώ να βρω τι πήγε λάθος... Τίποτα δεν είναι τόσο σημαντικό! Δυστυχώς...

basnia ανατριχιαστική λεπτομέρεια... μυστήριο πράμα!

KAMASIA που να γνωρίσεις τον μάστρο μου να δεις τι συγχυσμένος είναι! Ερωτήματα που με βασανίζουν, πίστεψε με.

Θάνο you are the doctor! You know better! Αν πας για κατούρημα δεν είναι τόσο εύκολο να το ξεχάσεις! χαχα! Όντως παθαίνω κάτι αντίστοιχο!

xipasmene λολ... μου στερείς όπως και οι υπόλοιποι την αίσθηση να νομίζω πως είμαι ο μόνος και είμαι ξεχωριστός! Είσαι κακός! Να μην ανησυχώ τότε!

Νεράιδουλα καθόλου! Αλλά γιατί έπρεπε να μάθεις τα στοιχεία απ'έξω; Στην οργανική χημεία είχα φοβερό πρόβλημα πάντως!

Θεια Ντοννα (με το πουλί στο χέρι!) λολ, λολ, λολ! ΔΕΝ το γλιτώνουμε!

homo anisorropus, σκαντζόχοιρος! Μα μόνο στα δυσάρεστα; Τότε απέφευγε να βλέπεις στο παρελθόν και κοίτα μπροστά και το πως να περνάς καλά τώρα! :)

Πρασινη νεραιδα είπε...

χημεια γενικής παιδείας δευτέρας γυμνασίου
ολοι επρεπε να μαθουμε απ'εξω τον περιοδικο πινακα!


οσο σκεφτομαι με τι πραγματα εχανα τον καιρο μου.....

apparos είπε...

χαχα, χρήσιμα πράγματα!

suncitizen είπε...

Άππαρε, εμένα με ανησυχεί ότι μιλάς στον εαυτό σου... Του απευθύνεσαι σε δεύτερο πρόσωπο :)

apparos είπε...

Εσένα δεν πρέπει να σε ανησυχεί! Όταν και αν φτάσει η στιγμή για τον απολογισμό του χώρου αυτού, θα εξηγήσω αναλυτικά. Προς το παρόν απολαύστε την ενδοσκόπηση μου και χαρείτε την σχιζοφρένεια!!

Δημοσίευση σχολίου